Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak běhá coursing čínský chocholatý pes?

16. 8. 2007

JAK BĚHÁ

ČÍNSKÝ CHOCHOLATÝ PES

© Lenka Blažková - pro Zpravodaj MSC Tlapky v trapu

Pokusím se napsat, jak podle mne běhá čínský chocholatý pes. Mé poznatky a názory však nemusí být všeobecně platné. Tak jako se liší navzájem nejen psi jednotlivých plemen, tak se mohou lišt i jednotlivci v rámci daného plemene.

Čínský chocholatý pes, též nazývaný čínský naháč, patří do IX. skupiny dle klasifikace FCI, je to tedy společenské plemeno. Pokud uvidíte běhat osrstěný i neosrstěný typ naháče, opravdu vás oči neklamou, naháči totiž existují ve dvou varietách. Jestli se někdo domnívá, že je číňánek pouze pes gaučový, velmi se mýlí. Kromě toho, že miluje přítomnost člověka a co nejčastější kontakt s ním, je to pes sportovní, houževnatý, živý, mrštný, přitom s citlivou a láskyplnou povahou.

To že stále ještě není mnoho čínských naháčů vidět při psích sportech svědčí o tom, že se většina majitelů naháčů věnuje spíše vystavování psů. Velmi dobrých výsledků dosahují číňánci v agility a dosud si vyběhali coursingovou licenci pouze tři čínští chocholatí psi. Věřím však, že nebude trvat tak dlouho a na chuť coursingu přijdou i další zástupci tohoto plemene.

Ke coursingu nás přivedl temperament našeho Krejga a jeho velká chuť běhat. Naháč si běháním vybíjí svou energii, běh je součástí každého dne. Když náhodou není s kým se proběhnout při venčení, běhá Krejg sám pro sebe, z radosti z pohybu a člověk má až dojem, že snad trénuje z pilnosti. Běh je pro naháče naprosto přirozený pohyb, který ho velmi baví. Coursing běhá čínský naháč naplno, rychle, dá do pohybu všechno a běh prožívá. Terénní dostih bere jako hru, která má začátek i konec a proto se tak těší, protože už ví, co ho čeká. Těšení se projevuje hlasitým kňučením, přešlapováním a sledováním každého pohybu střapce. Určitě se k igelitovému střapci nemusí vázat králičí kůže, aby se za ním vydal. Při běžném pohledu okem si člověk nevšimne, nebo spíš sleduje něco jiného a nestačí si všimnout toho, co ale zachytí fotografie, pořízená na coursingových akcích a to jsou jednotlivé fáze pohybu. Jak ladně vypadá tělo číňana při běhu, jak lehce se vznáší vzduchem a při tom napíná každý sval!

Při lovu střapce přemýšlí. Stane se, že je mu jeho taktizování ke škodě, to když si nadbíhá tam, kam předpokládá, že návnada udělá kličku, ale zmýlí se. To pak musí vydat ještě více energie a sil, a je vidět jeho zrychlení běhu, aby se opět dostal co nejblíže střapci a nakonec ho ulovil zakousnutím. Při coursingu dokáže spolupracovat s druhým psem, není agresivní ani se nechová nadmíru kořistnicky a nenapadá soupeře. Krejg si vyzkoušel při trénincích běhat s různými rasami psů, od basenjiho přes peruánského naháče po křížence všeho druhu, vždy se dokázali spolu “domluvit“ a spolupracovat při běhu.

Ač při lovu střapce temperamentní, doma je čínský chocholatý pes klidným a milým společníkem.

16.8.2007