Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co dělat, když pes o samotě ničí byt?

25. 1. 2006

Hodně psů držených v bytech má vytvořenou tak silnou vazbu na svého pána, že v případě odloučení propadají strachu. To se projevuje ničením zařízení bytu a nebo vytrvalým štěkáním. Můžeme si pomoci vhodně zvoleným tréninkem, který zčásti nebo úplně tyto projevy odbourá. Nejdůležitější částí takového tréninku je uvolnění vazby na majitele. Spočívá v přehodnocení postavení v tzv. domácí smečce. Vaším úkolem bude od chvíle,kdy se k tréninku rozhodnete určovat veškeré dění. Vy rozhodujete, kdy si budete se psem hrát, mazlit se, kdy nastane krmení a kdy bude klid. Ignorujte všechny pokusy ze strany psa, domáhá-li se hlazení nebo hraní. Vystihněte chvíle, kdy je v klidu a sami si psa zavolejte a vyzvěte ho ke hře, poté sami hru ukončete a pošlete psa zase na místo. Vhodným doplněním tréninku je naučení nebo procvičování cviků poslušnosti sedni, lehni, zůstaň, které trénujeme několikrát denně po malých chvilkách. Trénink poslušnosti upevní naše vedoucí postavení ve smečce.

Druhým nejdůležitějším krokem je postupné zvykání na odloučení. Změníme rituální chování, které jste vždy před odchodem prováděli. (Např. stále stejné chlácholení psa typu počkáš na mně, buď hodný, ne abys něco provedl výhružným hlasem apod. nebo oblékání kabátu, braní klíčů, tašky aj.) Pes snadno z takového chování pozná, že budete odcházet. Od teď se snažte svého psa učit samostatnosti. Nejdříve zkuste odejít jen za dveře na hodně krátkou chvíli. Hned se vraťte a ke psu se chovejte jako by se nic nestalo. Žádné uvítací rituály apod. Zkoušejte to během dne několikrát a postupně přidávejte i oblékání, obouvání, braní klíčů apod. Vždy před odchodem a po příchodu psa ignorujte. (Psa si nevšímejte alespoň po dobu 20-30 minut), dělejte jako, že o nic nejde, že se vůbec nic nestalo. Strach psů bývá vyvolán i trestem, který následuje po vašem návratu a zjištění, že pes něco rozkousal. Pes nemá špatné svědomí a neuvědomuje si, že je trestán za něco co udělal již dříve. Postupným prodlužováním doby pobytu za dveřmi upevňujeme vhodné chování našeho psa. Zkusíme odejít i mimo prostor za dveřmi,tak aby naši přítomnost pes nezjišťoval čichem. K nacvičování delších odchodů využíváme volných dní, kdy se snažíme psa ponechat osamotě i po delší čas, místo abychom s ním trávili každou volnou minutu.

Tento způsob tréninku vyžaduje od majitele určitou námahu a především důslednost. Nesmíme se však nechat odradit, brzy zjistíme,že se první úspěchy dostavují. Bydlí-li ve společné domácnosti více členů rodiny vysvětlete jim co od psa chcete a snažte se aby i oni důsledně dodržovali zmíněné zásady. Způsobené nečistoty nebo poničené věci odstraníme bez přítomnosti psa, mohl by v tomto projevu vidět jen větší zájem o jeho osobnost. Pořízení druhého psa jako společníka v době odloučení, není dobrým řešením, často problém neodstraní nebo dokonce přinese problémy nové. Pes ke svému spokojenému životu potřebuje mít určená pevná pravidla a jasné zákony. Pokud psovi jednou dovolíme - podruhé zakážeme bude zmatený a vyhodnotí svého dosavadního vůdce smečky jako neschopného slabocha, začne si postupně určovat pravidla sám. Bohužel však k naší nelibosti.

www.faunanet.cz