Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do Benátek se psem

19. 6. 2011

 

Do Benátek se psem
Máte na dovolené s sebou psa, a přesto se chcete kochat architekturou města? V Benátkách pes nikomu vadit nebude.
Zalíbilo se nám trávit část naší dovolené v severní Itálii kolem jezera Lago di Garda. To proto, že cesta netrvá tak dlouho, můžeme si s sebou vzít našeho psa a jedeme autem, což nás činí mobilními a navštívíme tak během týdne některá tamní krásná a zajímavá místa.
Letos v červnu jsme konečně uskutečnili nápad podívat se do Benátek. Pro mě a manžela to byla návštěva po 26 letech, pro syna a psa návštěva první. Tenkrát jsme byli coby cizinci „zpoza železné opony“ ze všeho tak trochu vyjukaní a někteří účastníci zájezdu se s námi už zpět do vlasti z toho výletu nevrátili. Jak tak ale plyne čas a věci a podmínky se mění, vyjukaní už dávno nejsme. A to je dobře.
Benátky se rozkládají na 118 ostrůvcích spojených 400 mosty a vyznačují se historickými domy a paláci postavenými téměř na vodě. Ostrovy odděluje 115 kanálů, na kterých panuje čilý dopravní ruch gondol, výletních lodí a motorových člunů. Na člunech se tu přepravuje úplně všechno, potraviny, stavební materiál, kufry do hotelů, stavební jeřáby. Čluny slouží jako sanitky, policie, prostě lodě tu plně nahrazují auta a je moc zajímavé se na chvíli zastavit na některém z mostů a pozorovat ten dopravní ruch.
Benátky jsou s pevninou spojený dlouhým mostem Ponte della Liberta, po kterém jezdí i vlak. Automobil je nejvhodnější zaparkovat na některém ze dvou parkovišť za mostem, buď Tronchetto nebo Piazalle Roma, protože po Benátkách se chodí pěšky, nebo cestuje čluny.  Za parkování na 24 hodin zaplatíte nejvýše 21 EUR. Platí se v automatech při návratu zpět. Vložíte parkovací lístek, automat vrací bankovky i mince.  
Před parkovacími garážemi už najdete stanoviště mnoha lodí nazývaných autobusy, které doporučuji využít a dopravit se po Kanálu Grande za 40 minut do centra Benátek - k náměstí sv. Marka. (Pozor, lodi jezdí na náměstí i rychlejší trasou po moři, takže se předem ujistěte, kudy pojedete, vše je dobře značeno). Koupit lze i zpáteční jízdenku, ale my jsme chtěli jít nazpátek pěšky. K našemu překvapení za psa se jízdné neplatí, musí však být na vodítku.
Náměstí sv. Marka, otevírající se jednou stranou moři, prochází momentálně rekonstrukcí. Největší lákadlo na náměstí je Bazilika Svatého Marka, kam lze vstoupit zdarma,  a můžete obdivovovat vysoké klenby a zlaté mozaiky, podmínkou jsou zakrytá kolena a ramena a vstup bez zavazadel a bez psa. Zavazadla je možno uložit v úschovně. Hned vedle stojí Dóžecí palác. Naproti přes náměstí se můžete výtahem dostat na vrchol vyhlídkové věže Campanile di San Marco. Odtud je překrásný výhled na Benátky, náměstí sv. Marka, ale i okolní ostrovy.
Psů různých ras i jsme viděli se svými páníčky v Benátkách opravdu hodně. V Benátkách není problém mít svého čtyřnohého kamaráda s sebou. Kupodivu nedělalo Krejgovi větší problém se pohybovat mezi tolika lidmi (i když by se jistě raději proběhl někde po louce) a užíval si opět pozornosti japonských, francouzských, italských a dalších turistů, kteří se s ním fotili a v jednu chvíli to vypadalo, jako by byl po náměstí sv. Marka druhou největší atrakcí. Prostě poprvé viděli na vlastní oči naháče.
Při procházce křivolakými malebnými uličkami Benátek se můžete orientovat ukazateli udávajícími směr na Piazzale Roma, které Vás spolehlivě dovedou zpět na parkoviště. Navíc nebudete tápat a hledat můstky přes kanály, bez kterých byste se dál nedostali. Stejně tak jsou uličky značeny směrovkami k náměstí sv. Marka. Toalety za poplatek také cestou potkáte.
Laviček a zelených míst k odpočinku moc při procházkách Benátkami nenajdete. Pokud se chcete občerstvit v jedné z mnoha venkovních restaurací, počítejte s tím, že si musíte objednat i něco k jídlu. No fakt, když jsme chtěli jen kávu, číšník nás vypoklonkoval. Pouze kávu si dáte jen v miniaturních kavárničkách. Naše plánovaná projížďka gondolou se také neuskutečnila, protože cena byla opravdu přemrštěná.
Menší problém nastal, když se Krejg rozhodl, že se chce vyvenčit a to teď hned a právě tady a přidřepl uprostřed úzké uličky, obcházen turisty. No, sáček jsem měla připravený, leč se sebraným obsahem nebyl kam vyhodit. V úzkých uličkách prostě chybějí odpadkové koše.
Zmíním zde ještě jeden z mostů přes Canal Grande a to Ponte di Rialto (1591), který stojí za to navštívit, projít se po něm mezi mnohými obchůdky a zastavit se na chvíli. Jak jsme si stačili všimnout, mosty, můstky a lávky přes řeky, říčky a potoky jsou nejen v Benátkách stavěny do klenutých oblouků.
Podle mne stojí Benátky rozhodně za vidění, ale není vše úplně ideální. Některé uličky jsou i špinavé a tmavé a kanály někdy neladí příliš nosu. Přesto mají Benátky svou jedinečnou kamennou a mramorovou atmosféru, která vábí historií, dávnými příběhy a karnevalem. Chcete-li si užít Benátek bez velkého množství turistů, je lépe navštívit je před anebo po sezóně, která prý začíná v květnu a trvá do září.